Traineelink en Hieroo organiseren: Waarom stem jij (niet) ?

Noorderlink | Groningen | 07-07-2022

Delen

Ken jij iemand die van dit event moet afweten?

Informatie

Datum

07-07-2022

Tijd

15:45

Locatie omschrijving

De Pijp, Boterdiep 69-1 Groningen

Bekijk de kaart

Traineelink en Hieroo organiseren: Waarom stem jij (niet) ?

De opkomst van de (lokale en regionale) verkiezingen in 2022 waren historisch laag. De burger trekt de verkiezingen steeds vaker in twijfel en het wantrouwen groeit enorm. De politiek lijkt tevens meer bezig met de volgende verkiezingen dan met de lange termijn. Komt dit door de crisis? Of zit er toch meer achter? Datum:         donderdag 7 juli 2022

Aanvang:      15:45 - 18:00 uur

Locatie:        De Pijp Groningen


Aanmelden


Wantrouwen en afkeer van de politiek zou gezorgd hebben voor een opkomst-diepterecord van ongeveer 51 procent, en voor een recordaantal van ruim een derde van de stemmen voor lokale partijen (EenVandaag). Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat het wantrouwen in de politiek voor 55 procent van de niet-stemmers een reden is om niet naar de stembussen te gaan. De tweede reden ‘geen vertrouwen in de lokale politiek’ was voor 34 procent een reden om thuis te blijven, gevolgd door 18 procent van mensen die het gevoel hebben dat hun stem geen invloed heeft. Als laatste gaf 5 procent de oorlog in Oekraïne als reden om niet te stemmen.  De democratie lijkt ver te zoeken als we kijken naar deze statistieken. Een bestuursvorm waarin het volk regeert maar niet reageert.


“Er is iets vreemds aan de hand met de democratie: 

iedereen lijkt ernaar te verlangen, maar niemand gelooft er nog in”

– David van Reybrouck


Vroeger werd democratie heel anders uitgeoefend dan vandaag de dag; in de tijd van het oude Griekenland, vaak genoemd als bakermat van de democratie, bestond er bijvoorbeeld nog geen representatie (vertegenwoordiging), zoals we die in de moderne democratie kennen. Tijdens deze “Atheense democratie” was er sprake van directe democratie: burgers kwamen bij elkaar om politieke besluiten te nemen en problemen op te lossen. En voor bestuursfuncties werd meestal geselecteerd door middel van loting.


Veel mensen denken dat democratie gelijkstaat aan verkiezingen, maar is dit wel zo? Waarom bestaat ons huidige systeem zoals het nu is? En waarom ligt het huidige politieke systeem zo onder vuur? Tijdens deze MeetUp kom jij erachter hoe ons politieke systeem is ontstaan en zullen we in gesprek gaan over de mogelijke alternatieven!


Wat gaan we doen?

Lijkt het jou interessant om te praten over ons huidige politieke systeem? Meld je nu aan voor de MeetUp en ga, onder leiding van Erjen Derks, de discussie aan met andere starters uit de regio!


Erjen Derks

Erjen Derks (31) was als oud-wethouder van een lokale partij bezig met het betrekken van inwoners bij beleid en is nu een gamechanging healthtech startup voor ondersteuning van mantelzorgers aan het opzetten. Erjen gaat tijdens de MeetUp samen met ons in gesprek over waarom het vertrouwen in de politiek afneemt en vertellen over zijn eigen ervaringen.


MeetUp

Deze MeetUp organiseren we samen met Hieroo Groningen. Net als wij organiseren ze netwerkevents. Dit netwerkevent is bedoeld voor Groningse young professionals en gezamenlijk duiken we in een thema waarover we met elkaar in gesprek gaan, met aansluitend een borrel. 


Dus ben jij een Groninger (of uit de regio), in ieder geval geïnteresseerd in de politiek (of juist niet) en wil je hier meer over te weten komen door in gesprek te gaan met andere young professionals uit de regio? Meld je dan snel aan!


Aanmelden


Programma

15:45 – 16:00 inloop en kennis maken

16:00 – 18:00 activiteit

vanaf 18:00    borrel


Locatie

De MeetUp zal plaatsvinden in het pand van Hieroo, De Pijp. Je vindt dit op Boterdiep 69-1 in Groningen.


Geïnteresseerd?

Nice! Aanmelden kan via de aanmeldknop. Deelname is kosteloos en staat open voor jonge professionals in de regio Groningen.


Heb je vragen?

Mail naar Yourie, Lennart of Maarten via [email protected]. Tot donderdag 7 juli!


Aanmelden

Meer opkomende eventen van Noorderlink

Traineemarkt 2023: Ontdek Jouw Carrièrekansen!

30-11-2023 | Leonard Springerlaan 35, Groningen

Traineemarkt 2023: Ontdek Jouw Carrièrekansen!Sta je op het punt om jouw carrière op te starten? Dan mag je de Traineemarkt zeker niet missen!For English see below!Traineelink & Career Services RUGOp 30 november bundelen Traineelink en Career Services RUG hun krachten om de Traineemarkt in Groningen te organiseren. Deze markt biedt studenten zoals jij de kans om verschillende traineeship-mogelijkheden te ontdekken en kennis te maken met organisaties uit heel Noord-Nederland.LinkedIn foto / CV CheckNaast het ontmoeten van bedrijven kun je op de markt ook een professionele LinkedIn-foto laten maken en je CV laten checken. Dus waar wacht je nog op? Zet 30 november in je agenda en meld je nu aan!Wat houdt een traineeship in?Een traineeship is een combinatie van werken en leren terwijl je in dienst bent van een organisatie. Als trainee werk je in korte tijd mee - variërend van drie maanden tot drie jaar - in de organisatie, om zo supersnel ervaring op te doen in je vakgebied. Daarbij biedt de organisatie vaak een opleidingsprogramma aan voor professionele en persoonlijke ontwikkeling.ProgrammaVan 13:00 tot 17:00 uur kun je vrij inlopen om de werkgevers en traineeships van het noorden te ontmoeten. Uiteraard zijn wij er zelf ook om jou te helpen of om vragen te beantwoorden over traineeships en je start op de arbeidsmarkt.LocatieJe vindt ons in een gebouw van de RUG op het Zernike terrein, namelijk het Duisenberg gebouw. Je vindt dit aan Nettelbosje 2 in Groningen.AanmeldenMeld je nu aan en ontdek meer over Traineeships in Noord-Nederland. Aanmelden kan via de website van Noorderlink. Klik daar rechts op de knop 'vraag training aan' en kies bij organisatienaam overig (geen lid Noorderlink)'. Je ontvangt dan een bevestiging van Noorderlink. Controleer eventueel je spam. Neem gerust een vriend/vriendin/studiegenoot mee!Aanmelden

De Traineelink website laat vacatures zien van traineeships van alle aangesloten organisaties in Noord-Nederland. Iedere organisatie in Noord-Nederland die trainees inzet (of wil gaan inzetten) is een potentiële partner van Traineelink. Traineelink is een initiatief van Noorderlink.

feedback?